extra inhoud

Het lipbandje

  • Algemeen
  • De ingreep
lipbandjeAls men de bovenlip optilt ziet men het lipbandje zitten. Het lipbandje kan soms zo duidelijk aanwezig zijn dat het tussen de twee middelste snijtanden doorloopt tot op het verhemelte en de vorm heeft van een dikke streng vlees. Als men de lip dan opspant ziet men het tandvlees achter de tanden wat witter worden. Een dergelijk lipbandje kan er de oorzaak van zijn dat de middelste snijtanden uiteindelijk niet tegen elkaar gaan staan, en dat er een spleetje tussen de voortanden blijft zitten, een zogenaamd centraal diasteem. De meeste mensen vinden dit storend en in dat geval moet het verwijderd worden.
Als je zonder het lipbandje te verwijderen de tanden tegen elkaar zet, gaan ze weer uit elkaar, omdat de dikke streng bindweefsel waaruit het lipbandje bestaat zich gedraagt als elastiek en de tanden daardoor iedere keer weer uit elkaar drukt. Als je daarentegen op het juiste moment het lipbandje wegneemt gaat het spleetje vaak spontaan toe.
Het is normaal dat in de wisselfaze van de snijtanden er een spleetje tussen de tanden zit. Dit gaat normaal dicht bij het wisselen van de hoektanden (rond 9 jaar). Dit is het beste moment om de ingreep uit te voeren.
Indien het lipbandje hinder geeft bij het poetsen kan het zinvol zijn het op jongere leeftijd weg te nemen.

incisieDe ingreep gebeurt meestal onder locale verdoving, bij angstige patientjes wordt ook soms wat sedatie gegeven. Als de ingreep op erg jonge leeftijd moet gebeuren is een narcose wel aangewezen.

Via een zandlopervormige sneetje wordt het lipbandje zowel aan de lip als aan de gehemelte zijde weggehaald, het is erg belangrijk dat het weefsel tussen de tanden mee verwijderd wordt. Er komen een een paar hechtingen aan de lipzijde die vanzelf oplossen, tussen de tanden blijft er een open wondje dat tijdens het toegroeien de tanden naar elkaar toe trekt.


De nahinder is meestal beperkt, een normale pijnstiller zou voldoende moeten zijn en de meeste patientjes kunnen s'anderendaags terug naar school.
Na de ingreep mogen geen warme zaken ge√ęten of gedronken worden, Ijsjes is het beste. Ook niet te veel spoelen daar dit het bloeden alleen maar doet toenemen. Tanden poetsen mag reeds de avond na de ingreep. Het wondje begint vaak terug te bloeden bij het spoelen, eten en tanden poetsen. In dat geval drukt men langs de buitenzijde de lip krachtig tegen de bovenkaak, de open bloedvaatjes worden zo dichtgedrukt en na enige minuten zou de bloeding moeten stoppen.